Ogólne korzyści zdrowotne i stomatologiczne wynikające z jabłek

Udostępnij:

Zaktualizowano: 2/7/2020

Czy słyszeliście to kiedyś? "Jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka".

Czy wiesz, że to może być prawda! Jak można sobie wyobrazić, jabłka i inne owoce są bardzo korzystne dla naszego ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale dokładne korzyści zdrowotne jabłek są często pomijane. Sprawdź te dziewięć mało znanych faktów na temat zdrowia jabłek.

8 korzyści zdrowotnych płynących z jabłek

#1 - Jabłka wzmacniają odporność. Witamina C jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego. Choć jabłka nie dorównują owocom cytrusowym, wciąż zawierają znaczną ilość witaminy C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jedno średniej wielkości jabłko zawiera zazwyczaj około 14% dziennego zalecanego spożycia witaminy C.

#2 - Jabłka zwiększają moc mózgu. Jabłka są bogate w przeciwutleniacze, które zostały powiązane ze wzrostem produkcji acetylocholiny. To stymuluje komunikację między komórkami nerwowymi i może pomóc zwiększyć pamięć, jak również obniżyć szanse na rozwój choroby Alzheimera.

#3 - Jabłka pozwalają zachować szczupłą sylwetkę. Skórka jabłka zawiera błonnik, który wspomaga metabolizm, oraz coś, co nazywa się kwasem ursolowym. Kwas ursolowy został niedawno odkryty w celu zmniejszenia szans na otyłość poprzez zwiększenie tempa spalania kalorii spowodowanego przez kwas i wzrost mięśni.

#4 - Jabłka sprawiają, że jesteś syty. Jabłka zawierają dużą ilość błonnika, który pozostaje w naszych ciałach dłużej niż substancje takie jak cukry lub ziarna. Z tego powodu, jabłka mogą pomóc Ci uniknąć zachcianek lub podjadania w ciągu dnia, a także uniknąć dodatkowych kalorii.

#5 - Jabłka pozwalają Ci oddychać. Jeden z przeciwutleniaczy występujących w jabłkach, zwany kwercetyną, został powiązany z niższym ryzykiem wystąpienia problemów z układem oddechowym. Jedno z badań z 2007 roku wykazało nawet, że kobiety, które jedzą jabłka, mają mniejsze szanse na urodzenie dzieci z astmą.

#6 - Jabłka obniżają ryzyko zachorowania na raka. W 2004 roku przeprowadzono badanie, które wykazało, że w jabłkach znajduje się specyficzna substancja chemiczna, która może pomóc w zapobieganiu raka jelita grubego. Ponadto, inne badanie przeprowadzone w 2007 roku wykazało, że jabłka zawierają związki zwane triterpenoidami, które są skuteczne w walce z rakiem okrężnicy, płuc i wątroby.

#7 - Jabłka obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Antocyjany to klasa przeciwutleniaczy występujących w jabłkach, borówkach i gruszkach. Te składniki odżywcze są odpowiedzialne za czerwone, niebieskie i zielone kolory owoców i zostały znalezione w badaniu w tym roku, aby zmniejszyć szansę na rozwój cukrzycy typu 2.

#8 - Jabłka obniżają poziom cholesterolu. Jednym z włókien, które zawierają jabłka jest pektyna. Pektyna jest rozpuszczalnym błonnikiem, który blokuje wchłanianie cholesterolu, pozwalając organizmowi wykorzystać cholesterol zamiast go magazynować i obniżać poziom cholesterolu.

Jabłko dziennie trzyma dentystę z daleka

Dziewiątym faktem o jabłkach jest to, że są one czasami nazywane "szczoteczką do zębów natury". To dlatego, że jabłka są żucia, stymulując w ten sposób przepływ śliny. Ślina pomaga neutralizować kwasowość jamy ustnej, wypłukiwać cząstki jedzenia i zabijać bakterie, które mogą powodować próchnicę. Jabłka nie zastąpią jednak szczotkowania zębów, ponieważ zawierają również znaczną ilość kwasu jabłkowego, który może przyczynić się do erozji szkliwa, jeśli nie będziesz ostrożny. Pamiętaj, aby po zjedzeniu jabłek napić się wody lub umyć zęby, aby tego uniknąć.

Nie zapominaj też o rutynowych wizytach u dentysty, aby poprawić stan zdrowia zębów i całego organizmu!

Jabłka to zdrowy wybór i doskonałe źródło składników odżywczych. Następnym razem, gdy najdzie Cię ochota na przekąskę, chwyć jabłko i zrób krok w kierunku zdrowszego stylu życia.